Upplevelseresa genom Bosnien & Hercegovina och Kroatien 1/9 - 8/9 2018

Efter förra årets väldigt uppskattade upplevelseresa ger vi oss i väg igen. En vecka där häftig historia, matkultur, vacker natur i både Bosnien och Kroatien står i fokus med några träningspass utan prestationskrav!!!

Antal platser är 8 st. 

Din reseguide är Zdravko Ilic´, född i Bosnien men bor i Sverige senaste 25 åren. (mer om Zdravko kan du läsa här på hemsidan under "om mig")

Upplevelseresan startar i Bosniens huvudstad Sarajevo. Sarajevo är en mångkulturell stad där moskéer, katedraler och synagogor ligger sida vid sida och staden beskrivs som Europas Jerusalem. Vi tar en promenad till bron där skedde "skottet i Sarajevo". Vi kommer även att besöka Tunel Spasa (hoppets tunnel) från inbördeskriget och ta oss till gamla stan där vi kommer att provsmaka bosniska rätter, en delikates som "Cevapcici" (en variant av bosniska köttbullar) är ett måste. Hotellet där vi bor i Sarajevo är 5 stjärnigt (Radon Plaza Sarajevo) Frukost samt middag kommer att avnjutas från sky-restaurangen på 15-de våning med utsikt över hela Sarajevo.

Efter Sarajevo fortsätter resan vidare i en minibuss.

Vi tar oss till Vitez och njuter av en vacker lantlig miljö i etnoby Cardaci som många upplever som ett sagoby. Vill du så kan du koppla av i byns spa, boka en massage eller bada bastun. Här kommer vi att sova över i riktigt mysiga hus. Här ser allt ut som "förr i tiden" men med moderna bekvämligheter så som AC, dusch, TV, Wifi mm. Resan från Sarajevo till Vitez tar ca 1 h 15 min. Här blir det dags för ett lätt träningspass och därefter välförtjänt middag där du kan bland annat välja fisk från restaurangens egen fiskodling. Hela 4 ton fisk finns på plats!

 

Dagen efter fortsätter vi våran resa till den Kungliga staden Jajce. Där kommer vi att se det vackra vattenfallet som är rankas som tolfte vackraste i världen, gamla kungaborgen som är belägen på en bergstopp ovanför vattenfallet med en fantastisk utsikt och sist men inte minst kommer vi att se medeltida vattenkvarnar. Här lunchar vi och fikar.

Resan från Vitez till Jajce tar ca 1 h 30 min. 

 

Vidare tar vi oss till Vodice i Kroatien. Naturlandskapet i Bosnien & Hercegovina ser olika ut beroende på vart man är. För oss är det dags att lämna bergiga delen och ta oss vidare till kusten. Vi tar oss först över Kupres som ligger på 1400 m ö.h.  Resan från Jajce till Vodice tar ca 3 h 45 min. På vägen till Kroatien stannar vi några gånger, fikar och njuter av naturen.

Vodice är en charmig kuststad som ligger i mellersta Dalmatien och där kommer vi att tillbringa tre nätter och kommer att bo i 4 stjärnigt hotell. Vi börjar med att avnjuta en middag i vår favoritrestaurang Adria som ligger precis vid kajen.

 

Första dagen kommer vi att besöka Krka Nationalpark, upplevelse som ni inte vill missa, från Vodice tar det ca 30 min bilresa. När vi kommer fram går en grusväg ca 4-5 km intill vackra floden Krka innan vi anländer till själva parken. Här kan man bada om man vill precis vid vattenfallen men först går vi i parken och beskådar många små vattenfall, forsar, skog, vattenkvarnar, och tar en eller två selfie. Vi vandrar ca 1 h och för de som vill finns tid för bad, glass, fruktsallad eller bara avkoppling. På väg "hem" för de som vill finns möjlighet att ta båten och njuta av vackra floden och naturen.

Innan vi återvänder till Vodice tar vi en sväng till Etnoland. Våran guide välkomnar oss och berättar om Kroatien för ca 200 år sedan. Under en timmas guidning besöker vi "gamla Kroatien" i miniatyr. Vi provsmakar vin och prosciutto (lufttorkad skinka) och till slut avnjuter vi en lunch på traditionell kroatisk vis. Mycket skratt utlovas under själva guidningen, för våran guide/värd kortfattat är enastående!! Föreläsning "Häsohjulet" (40 min) innan middag och därefter en promenad i Vodice om man vill det.

 

Och nästkommande dag kommer att tillbringas i Vodice och i närliggande staden Sibenik, ca 20 min från Vodice. Sibenik är tredje största stad i mellersta Dalmatien. Gamla stan är enastående! Gamla byggnader värda att beskåda men framförallt UNESCO världsarvlistad Sankt Jakobs Katedral. Vi tar en promenad uppåt mot St Mihovila fortet som beskyddat stadens invånare under Osmanska imperiet och andra som ville ta över staden. På kvällen tar vi ett kort träningspass.

 

Dags att säga farväl till Vodice och Kroatien och ta oss vidare till södra delen av Bosnien till staden Mostar där vi kommer se den populära bron från 1500 talet. Och med lite tur ser en eller två modiga hoppare hoppa från bron. Bilresan till Mostar kommer att ta ca 2 h 45 min. Här ska vi äta lunch.

 

 

 

 

 

 

Efter Mostar fortsätter vi vidare mot mellersta Bosnien och ca 1 timma senare kommer vi fram till Jablanica och besöker ett museum från andra världskriget. Från Mostar till Jablanica tar vi oss intill floden Neretva. Neretvas kanjon är sagoligt vacker, fram med kamera för detta måste visas på sociala medier!

Resan går vidare till Sarajevo där vi kommer att checka in på samma hotell som vid ankomst. Resan från Jablanica till Sarajevo tar ca 1 h 30 min.

 

 

Resan börjar närma sig slutet och sista dag kommer vi att besöka "Bosniska pyramider" i Visoko. Vikommer att bli guidade i pyramidernas tunnelsystem och får höra om teorierna kring pyramiderna. Och resan avslutas med sista tränings pass. Resan från Sarajevo 30 min.Dagens lunch äter vi iSarajevo, kör ett kort träningspass. Vila resten av tiden innan avfärden tillbaka till Arlanda.

 

Observera att alla tider samt aktiviteter är preliminära kan komma att ändras/anpassas beroende på väderleken eller eventuellt andra oförutsedda
händelser. 

 

 

 

 

 

© 2015 All rights reserved.

Drivs med Webnode